Samenwerking Reflectie

Samenwerken Reflectie

Naast een persoonlijke reflectie op de iScreen test is het ook heel inzichtelijk om te reflecteren op hoe ik omga in een samenwerkingsverband. Aan de hand van de iScreen test en gesprekken met mijn medestudenten probeer ik zo duidelijk en realistisch mogelijk te kijken naar mijn eigen talenten en valkuilen in samenwerkingsverband.

Mijn talenten: Verankeraar

Zoals ook al in de iScreen reflectie naar voren is gekomen beschik ik over een aantal sterke punten, ookwel talenten genoemd. Als verankeraar ben heb ik oog voor details en ben ik begaan met kwaliteit. Daarnaast ga ik graag geconcentreerd te werk en maak ik mijn taken af voordat ik aan nieuwe begin.

Mijn valkuilen: Kijkend naar mijn valkuilen als verankeraar komen perfectionisme en faalangst naar voren. Deze valkuilen volgen uit mijn voorkeur en talent voor kwaliteit, wanneer ik hier te veel mee bezig ben zal dat resulteren in perfectionisme. Daarnaast heb ik soms een gevoel van faalangst, omdat ik zo gefocust ben op de details en kwaliteit van een project. Wanneer dit project dan net niet is geworden zoals ik het voor ogen had, heb ik weinig vertrouwen in het succes van het project.

Effecten in groepsdynamiek: Kijkend naar zowel mijn talenten als valkuilen wordt duidelijk wat mijn effect binnen een groepsverband is. Binnen een team heb ik moeite met het loslaten van bepaalde taken of het flexibel zijn binnen de taken die ik ga uitvoeren, dit komt voort uit mijn voorkeur voor controle en overzicht. Voor andere groepsleden kan mijn gedrag dan afremmend voelen. Bij een schoolproject komt deze situatie het duidelijks voor, namelijk net voor het inlevermoment. Wanneer een project ingeleverd moet worden, wil ik alle details nakijken en perfect op orde maken. Voor groepsleden die minder ophebben met het perfect maken van een project, kan mijn gedrag voelen als zwaar overbodig en afremmend.

Mijn talenten: Helper

Als helper heb ik aandacht en begrip voor anderen en ben ik betrokken bij diens prestaties. Daarnaast toon ik geduld en inlevingsvermogen wanneer dat nodig is.

Mijn valkuilen: Kijkend naar mijn valkuilen als helper komt met name afhankelijkheid naar voren. Deze afhankelijkheid volgt uit mijn betrokkenheid bij een ander, wanneer ik te veel betrokken wordt zal dit resulteren in afhankelijkheid van die persoon. Daarnaast bestaat er een kans dat ik als helper een zachte heelmeester zal worden, ik zal dan om belangrijke zaken heen draaien om een ander niet te kwetsen of beledigen.

Effecten in de groepsdynamiek: Kijkend naar zowel mijn talenten als valkuilen wordt duidelijk wat mijn effect binnen een groepsverband is. Binnen een team heb ik moeite met een tekort aan respect en integriteit van mijn teamgenoten. Wanneer een medestudent misbruikt maakt van de situatie of simpelweg niet oprecht geïnteresseerd is in het halen van het project, kan ik mij hier enorm aan ergeren (om er vervolgens een lange tijd niks van te zeggen). Voor andere groepsleden kan mijn gedrag echter als afwachtend voelen. Bij een schoolproject komt deze situatie het duidelijks voor, namelijk tijdens de momenten waar wij als groep gezamenlijk over een idee na moeten denken. Wanneer dit gedaan wordt, wacht ik namelijk lang af voordat ik mijn mening inbreng. Daarnaast geef ik vaak niet gelijk mijn oprechte mening richting een ander, om wat tegemoetkomender over te komen. Later in het gesprek zal ik echter wel mijn eigen visie geven en ook eerlijk vertellen wanneer ik het ergens niet mee eens ben. Dit kan voor mijn groepsgenoten wel voelen als een te late reactie op iets waar wij het een tijdje geleden nog allemaal mee eens waren.

Mijn talenten: Analyticus

Als analyticus ben ik gefocust of feiten en data en maak ik graag keuzes op logica. Daarnaast probeer ik problemen op te lossen vanuit verschillende invalshoeken en probeer ik zoveel mogelijk informatie en feiten te verzamelen voordat ik een besluit neem.

Mijn valkuilen: Kijkend naar mijn valkuilen als analyticus komt naar voren dat ik te veel bezig ben met de details. Dit zorgt ervoor dat ik moeite heb met het maken van definitieve besluiten en vaak blijf hangen bij punten waar de feiten niet onderbouwend genoeg aanvoelen. Daarnaast zal ik zaken snel theoretiseren en hierdoor de grotere context uit het oog verliezen. Aan het bredere verhaal van een probleem zal ik te weinig waarde hechten, wat ervoor zorgt dat ik met een oplossing kom die niet altijd de beste voor het desbetreffende probleem zal zijn geweest.

Effecten in de groepsdynamiek: Kijkend naar zowel mijn talenten als valkuilen wordt duidelijk wat mijn effect binnen een groepsverband is. Binnen een team heb ik moeite met teamgenoten die niet nauwkeurig genoeg te werk gaan. Ik heb moeite met mensen die genoegen nemen met ‘ongeveer en bijna’, omdat dit zorgt voor een project dat tekortschiet in zijn geheel, ondanks dat de juiste date en feiten wel voor handen zijn. Dit betekent dat ik hoge eisen aan zowel mijn eigen werk, als dat van een ander opleg. Daarnaast kan mijn gedrag voor andere groepsleden teveel voelen als principieel handelen. Ik zal op basis van feiten en data bereid zijn een knoop door te hakken, maar heb ook moeite met zo’n beslissing wanneer die feiten en data ontbreken.

Effect en resultaat

Uit de iScreen Samenwerkingsreflectie blijkt dat ik als verankeraar, helper en analyticus zowel unieke talenten als valkuilen heb die mijn effectiviteit binnen een team kunnen beïnvloeden. Mijn aandacht voor details, betrokkenheid en voorkeur voor feiten en data maken mij waardevol in het leveren van kwaliteit, het ondersteunen van anderen, en het vinden van een goedpassende logische oplossing. Tegelijkertijd kan mijn drang tot perfectionisme, afhankelijkheid en te veel aandacht voor details soms zorgen voor vertraging of onduidelijkheid binnen een team. 

Quotes van mijn medestudenten

‘Daan deelt niet snel taken uit aan een ander, maar wanneer hij zelf een taak uitgedeeld krijgt gaat hij er vol voor’ 

‘Daan staat wat vaker op de achtergrond van een project, terwijl hij zijn werk zo goed mogelijk probeert uit te voeren’

Gijs van Gend

Student Commerciële Economie


‘Daan wacht vaak op het juiste moment voordat hij iets toevoegt, zodat wat hij dan toevoegt ook echt waarde heeft’

Jochem Arts

Student Commerciële Economie