Zelfevaluatie (iScreen)
Communicaitestijlen
Bij communicatiestijlen draait het om twee zaken, namelijk de sturing en inhoud. De sturing slaat terug op het feit dat ik afwachtend of juist sturend in een gesprek ben, de inhoud gaat er juist over of ik liever persoonlijk of feitelijk contact heb. Deze twee zaken vormen samen tot een van de vier specifieke communicatiestijlen. Ben ik expressief, directief, reflexief of juist coöperatief?
Mijn Communicatie stijlen: Uit de iScreen test kwam naar voren dat ik zowel op de reflexieve als coöperatieve stijl relatief hoog score, op beide stijlen had ik 7 punten op een schaal van 9. Daarentegen scoorde ik bij de stijlen expressief en directief op beide 3 punten op een schaal van 9.
Reflectief
Uit de iScreen test wordt duidelijk dat ik met mijn reflexieve communicatiestijl weloverwogen over kom in de omgang. Veelal zullen mensen mij zien als rustig, bescheiden en serieus. Deze kenmerken herken ik erg duidelijk in mijzelf. Ik sta niet graag in de belangstelling en heb moeite met een flinke mate van afwisseling of afwezigheid van structuur. Wanneer ik taken regelmatig uitvoer en er een bepaalde handigheid in begin te krijgen voel ik mij het zelfverzekerdst. Daarnaast denk ik vaak goed na voordat ik inbreng binnen een groep lever, zodat ik zeker weet dat mijn inbreng van aanzienlijke waarde is en niet nutteloos of zelfs foutief is. Al met al maakt deze communicatiestijl het lastig voor sommige mensen om mijn emotie bij bepaalde zaken te pijlen, omdat ik niet snel direct mijn eerlijke mening zal geven. Wanneer ik echter daadwerkelijk om een ander geef, zal ik bereid mijn uiterste best te doen om iemand met mijn best mogelijke kunnen te helpen.
Coöperatief
Naast mijn reflexieve communicatiestijl scoorde ik evenveel punten op de coöperatieve stijl. Voor andere mensen betekent dit dat ik vaak tegemoetkomend en welwillend overkom. In moeilijke situaties zou ik vaker dan ik misschien zou willen toegeven aan de wensen van een ander. Deze kenmerken herken ik in enige mate bij mijzelf, maar niet zo duidelijk als bij de kenmerken van de reflexieve communicatiestijl.
Om te beginnen herken ik mij duidelijk in het feit dat ik tegemoetkomend ben. Met mijn gedrag probeer ik het andere mensen inderdaad naar hun zin te maken. Toch doe ik dit alleen maar als deze tegemoetkomendheid geen aanzienlijke negatieve invloed op mijzelf of de situatie heeft. Wanneer ik het echt niet eens ben met een bepaalde situatie en ervan overtuigd ben dat een ander het niet juist heeft, zou ik deze tegemoetkomendheid loslaten en opkomen voor mijn eigen belang. Dit vindt ik niet altijd even makkelijk, maar uiteindelijk is het wel het beste voor mijzelf als persoon.
Ook laat ik weinig van mijn eigen emoties doorschemeren binnen een gesprek. Mocht ik boos of verdrietig zijn om wat voor reden dan ook, laat ik dit niet zien of horen binnen een gesprek met een ander. Dit komt voort uit het feit dat ik niet graag in de belangstelling sta en daarom ook niet graag echt laat zien hoe ik mij ergens over voel. Voor andere is dit lastig, zij kunnen moeilijk peilen wat ik bij bepaalde situaties voel, wat kan zorgen voor ingewikkelde en foutief begrepen situaties.
Een ander punt dat voortkomt uit de coöperatieve communicatiestijl gaat over beleefdheid en het feit dat ik ander positief over zichzelf wil laten voelen, ondanks mijn eigen mening. In deze punten herken ik mij. Wanneer ik met een ander in gesprek ben probeer ik inderdaad beleefd en positief over te komen, zelf wanneer ik het niet eens ben met een ander. Wanneer ik een ander niet mag zou ik dit niet laten doorschemeren binnen een gesprek met de desbetreffende persoon. Dit kan een ander een vertekend beeld geven van hoe ik als persoon ben, wat natuurlijk niet goed is. Desondanks deze schijn ben ik wel bereid een ander echt te helpen en steun te bieden wanneer iemand dat nodig heeft. Ik zal dan mijn vooroordelen aan de kant zetten en mij inleven in de situatie van een ander, om deze persoon verder te helpen.
Karakterprofiel
Bij het karakterprofiel draait het om de karaktereigenschappen waarover ik in meer of mindere maten beschik. Deze eigenschappen zijn verdeeld in 8 gedragsstijlen die een score van 1 tot 9 krijgen. Uit de iScreen test valt op dat ik op 3 gedragsstijlen relatief hoog score. Namelijk Verankeraar (score: 8), Helper (score: 7) en Analyticus (score: 6).
Verankeraar en Analyticus
De gedragstijlen verankeraar (score: 8) en analyticus vallen allebei binnen het blauwe gebied. Bij de verankeraar gaat het voornamelijk over mijn voorkeur voor structuur en ordelijkheid. Daarnaast wordt ook duidelijk dat ik serieus, gedisciplineerd en perfectionistisch ben.
De gedragsstijl analyticus (score: 6) sluit goed aan bij de verankeraar. Bij deze gedragsstijl wordt duidlelijk dat ik graag weloverwogen te werk ga, wat natuurlijk perfect aansluit bij mijn voorkeur voor structuur. Daarnaast zijn andere kenmerken van deze gedragsstijl geconcentreerd, onderzoekend, kritisch en geïnformeerd.
Helper
Naast de gedragsstijlen binnen het blauwe gebied scoorde ik ook hoog op een gedragsstijl binnen het groene gebied, namelijk de helper (score: 7). Deze gedragsstijl wordt gekenmerkt door het betrokken, geduldig en zorgzaam zijn. Daarnaast zijn mensen die deze gedragsstijl gebruiken vaak vriendelijk, attent en begripvol.
Beheersgericht
De stijlen waar ik het hoogste op scoorde vallen dus binnen het blauwe gebied, dit gebied wordt ook wel beheersgericht genoemd. Binnen dit gebied zijn een aantal kwadranten mogelijk, bijvoorbeeld gestructureerd, gedisciplineerd, ordelijk en weloverwogen. Om een beter beeld van deze kwadranten te krijgen verwerk ik er twee in de kernkwadranten van Ofman.
Mensgericht
Naast mijn scores binnen het blauwe gebied scoorde ik ook nog hoog binnen het groene gebied, ook wel mensgericht genoemd. Kwadranten binnen dit gebied zijn betrokken, geduldig, behulpzaam en onpartijdig. Om ook hier een beter beeld van de krijgen heb ik ook twee van deze kwadranten verwerkt in de kernkwadranten van Ofman.
Drijfveren
Nu duidelijk is over welke karaktereigenschappen ik in meer of mindere mate beschik en hoe deze zich verhouden binnen de kernkwadranten van Ofman, kan ik gaan kijken naar de zaken die mij drijven, ookwel mijn drijfveren genoemd. Binnen het beheersgerichte gebied word ik als verankereaar gedreven door structuur en overzicht. Daarnaast word ik als analyticus gedreven door logica en kwaliteit. Deze drijfveren herken ik duidelijk in mijzelf en de dingen die ik dagelijks doe. Ik vind het fijn wanneer ik over een duidelijk overzicht van de taken die ik allemaal nog moet doen beschik en ik houd ervan om mijn taken van zo goed mogelijke kwaliteit te voorzien.
Daarnaast zijn er ook nog drijfveren binnen het mensgerichte gebied. Als helper word ik blij van integriteit, respect en steun. Deze drijfveren herken ik iets minder in mijn dagelijks leven als de drijfveren binnen het beheersgerichte gebied, maar hier weet ik wel zeker dat ik respect en steun in het dagelijks leven van groot belang vindt.
Valkuilen
Naast de drijfveren zijn er natuurlijk ook valkuilen die ook al terug zijn gekomen binnen de kernkwadranten van Ofman. Kijkend naar mijn voorkeur voor structuur en overzicht als verankeraar, moet ik opletten dat dit niet overslaat in perfectionisme. Daarnaast moet ik als analyticus opletten dat mijn voorkeur voor logica en kwaliteit niet doorslaat in het teveel gaan letten op onnodige details.
Tot slot moet ik als helper ervoor zorgen dat mijn voorkeuren voor respect en steun niet doorslaan in een te zacht karakter of te grote afhankelijkheid van een ander.
Spanning bij
Bij spanning bij gaat het over mijn reactie op situaties waarin ik onder druk of stress sta. Zo wordt duidelijk dat ik als verankeraar onder stress onduidelijk zou worden. Daarnaast zal ik als analyticus onzekerder in mijn eigen kunnen worden, ik zou woorden als ongeveer en bijna gebruiken om mijzelf wat meer speling te geven. Tot slot zal ik als helper onder druk onoprecht kunnen worden.